Neuschwanstein Şatosu

Aslında hepimiz adını tam olarak bilmesek de bu şatoyu çok iyi biliyoruz. Walt Disney’in Uyuyan Güzel masalına ilham olarak Disneyland’da her gün binlerce kez fotoğraflanan, Walt Disney’in logosunda da kendine yer bulan Neuschwanstein; Almanya’nın Bavyera eyaletinde en çok ziyaret edilen yerler konusunda başı çekiyor.

Neuschwanstein Şatosu’nun hikayesi 1800’lü yıllara dayanıyor. Psikolojik sorunlarıyla ünlü Bavyera Kralı II.Ludwig, bu şatoyu yazlık olarak yaptırmak istemiş. Şatonun inşaatı 1869’da başlamış ve yapımı 17 yıl sürmüş. II.Ludwig sık sık inşaatın gidişatını izlemek için Marienbrücke Köprüsü’ne gelir, şatoyu izlermiş. Kraliyetin hiçbir masraftan kaçınmayarak yaptırdığı şato 17 yılın sonunda kısmen de olsa tamamlanmış. Ancak Ludwig’in sorunları, Neuschwanstein’da uzun yıllar yaşamasına izin vermemiş ve şatoya yerleştiği üçüncü haftada burada ölü bulunmuş. Ludwig’in şato projeleri ve bu projelere yapmış olduğu harcamalar krallığı borç içinde bırakmış, şato da 1886’da ziyarete açılmış. Bugün Neuscwanstein’ı her yıl 1,5 milyonun üzerinde turist ziyaret ediyor. Ayrıca Füssen ve Neuschwanstein Şatosu, ünlü Romantik Yol rotasının son durağı.

Bu şatoya gitmeye karar verip araştırmaya başladığınızda karşınıza çıkan “Nasıl gidilir?” yazıları insanın gözünü biraz korkutmuyor değil. Ama Schwangau’da sistem o kadar düzenli işliyor ki siz sadece gereken yerlerde sıranızı bekliyorsunuz.

Neuschwanstein’ı görmeniz için öncelikle gelmeniz gereken yer Füssen. Bunun için de Münih’ten Füssen trenine binmeniz gerekiyor. Münih’in ana tren istasyonu olan Münih Hauptbahnhof’ta Deutsche Bahn’ın yani Alman Demiryolları’nın otomatları ve ofisleri bulunuyor. Buradan Bavyera Bileti (Bayern Ticket) almalısınız. Bu bileti gezmeye gideceğiniz gün geçerli olacak şekilde alıyorsunuz ve tüm gün (Gece 03.00’a kadar) Bavyera sınırlarında tüm toplu taşımada sınırsız bir şekilde kullanabiliyor, ICE denilen hızlı trenler hariç tüm trenlere binebiliyorsunuz.  Bilet fiyatı 25 Euro ve 6 kişiye kadar her ek kişiye 6 Euro daha alıyor. Yani 3 kişilik bir grupsanız biletiniz 37 Euro’ya gelecek. Ayrıca 15 yaş altı çocuklar ücretsiz.

Biletinizi aldıktan sonra tren istasyonundaki ekranlardan kolayca Füssen’e treninizi ve platformunuzu bulabilirsiniz. Treninizi bulduktan sonra sizi 2 saatlik bir tren yolculuğu bekliyor. Yalnız hızlı davranmalısınız, çünkü trende belirli bir oturma düzeni yok. Yoğun ziyaret dönemlerinde ayakta kalma ihtimaliniz oldukça yüksek.

Trenden inip istasyondan çıkar çıkmaz sizi hemen 73 ve 78 numaralı Schwangau otobüsleri karşılayacak. Bayern Ticket’ınız ile otobüse binip 10 dakika sonra Schwangau’ya kolayca varabilirsiniz. Yalnız otobüse binmeden önce duraktan otobüs saatlerine bakmayı ihmal etmeyin, çünkü otobüs saatleri tren saatlerine göre ayarlanmış. 
Otobüsten indikten sonra 3 alternatifiniz var. Fayton, otobüs veya sıkı bir yürüyüş. Yol yokuş olduğu için biz yürüyüşü tercih etmedik, faytonlardan da pek hoşlanmıyoruz. Şatoya giden otobüsler için Bayern Ticket geçmiyor, biz 2 kişi 6 Euro’ya gidiş-dönüş otobüs bileti aldık ve 5 dakikada şatoya vardık. Ancak eğer karlı bir zamanda ziyaret ediyorsanız otobüs alternatifiniz olmayabilir.

Tabi ki herkes en güzel manzaranın peşinde oluyor, şatonun en çok fotoğrafının çekildiği yer Marienbrücke. Bu nedenle de köprü girişinde biraz sıra oluyor. Ama internette, sosyal medyada günlerce fotoğraflarına baktığınız şatoyu karşınızda görünce tüm yorgunluğunuzu unutuyorsunuz.
Genelde turistler köprü üzerinde fotoğraf çektikten sonra ayrılıyorlar. Ancak köprüyü geçip patika bir yoldan devam ettiğinizde daha yukarıya çıkıyor, şatoyu ve arkasındaki Forgensee gölünü daha geniş bir açıdan görebiliyorsunuz. 
Şatonun içinin dışı kadar ihtişamlı ve güzel olmadığına dair birçok yazı okuduğumuz için biz şatoyu gezmeyi tercih etmedik. Ancak içini de gezmek isteyenler buradan biletlerini alabilirler. 

İsterseniz Schwangau’da Ludwig’in çocukluğunu geçirdiği şato olan Hohenschwangau Şatosu’nu da ziyaret edebilirsiniz. Biz gezmedik ama içerisinde bir Türk odası varmış. İsterseniz 25 Euro’ya buradan iki şatoyu da gezmek için kombine bilet alabilirsiniz.
Şato gezilerinizden sonra 1-2 saatte rahatça gezilebilecek kadar minik ve şirin olan Füssen’in tadını çıkarabilirsiniz. Beğeneceğinize eminim! Şimdiden iyi gezmeler.

Yorumlar